Чи хвилює війна в Україні КНР: чого очікувати від переговорів Сі в Європі

Чи хвилює війна в Україні КНР: чого очікувати від переговорів Сі в Європі

  • 06.05.2024 07:44

Китай намагатиметься знайти золоту середину, щоб і Росію врятувати , і якось вийти на дорожню карту з припинення війни

Глава Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпін прибув 5 травня до Парижа в рамках свого європейського турне. У понеділок, 6 травня, відбудуться його зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном та керівником Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн. За словами Сі, Пекін, серед іншого, шукає "добрих шляхів" для завершення війни Росії з Україною. Які очікування від китайської дипломатії? Чи може вона стати конструктивнішою, чи Китай продовжить гру в нейтрала, насправді підтримуючи Росію? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи хвилює війна в Україні КНР: чого очікувати від переговорів Сі в Європі

Китай не готовий жертвувати своїми відносинами з ЄС задля порятунку РФ

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан вважає, що не варто очікувати якихось революційних домовленостей під час візиту Сі до Парижа.

"Інтереси Франції зокрема та ЄС загалом не збігаються з інтересами КНР. І піти на китайські пропозиції, суть яких, якщо спростити – змусити Україну до миру, європейські лідери та чиновники найвищого рівня не готові. Водночас, гадаю, горщики ніхто бити не буде. Прозвучать акуратні, пригладжені дипломатичні заяви про необхідність дотримуватися міжнародного права, важливість якнайшвидшого припинення війни тощо. І можливо — про домовленості щодо участі Сі у т.зв. саміті миру у червні у Швейцарії. Це буде позитивом", – наголошує експерт.

Але, продовжує він, сам візит Сі до Парижа показує, що Китай не готовий жертвувати своїми відносинами з ЄС заради порятунку РФ. І намагатиметься знайти золоту середину, щоб і Росію врятувати, і якось вийти на дорожню карту з припинення війни. При цьому риторика прозвучить абсолютно прийнятна для РФ ("конфлікт в Україні" — замість російсько-українська війна, російська агресія проти України тощо).

"Той факт, що Сі біля літака зустрічав прем’єр Франції — Габріель Атталь, фактично друга людина в країні, яка розглядається як ймовірний наступник Макрона (той не має права йти на третій президентський термін), говорить про те, що у Франції надають великого значення цьому візиту", – пояснює Вадим Трюхан.

Він не виключає, що французьке керівництво справді розглядає можливість виходу на певне порозуміння з Китаєм. У тому числі як спосіб реалізації своїх зовнішньополітичних амбіцій щодо лідерства в ЄС, у європейській частині НАТО.

"Не слід забувати, що канцлер Німеччини Олаф Шольц теж намагається вибудувати довірчі відносини з Китаєм, здійснивши у квітні візит до Пекіна. Щоправда, той виявився безрезультатним щодо здійснення КНР тиску на РФ для припинення війни. Не було ні такого тиску, ні, зрозуміло, припинення... Франція ж має шанс максимально "задобрити" Сі і за допомогою особистої чарівності Макрона "обернути" китайського лідера у свою "віру". Дещо наївна позиція. Але мені здається, що це демонструє те, чим є нинішня Франція. А саме – країною, яка декларує намір стати європейським лідером, підхопивши булаву світового лідерства, яка мало не випала із рук США. Але, на жаль, ресурсно Франція поки що до такого не готова", – констатує Вадим Трюхан.

Візит Сі – спроба переорієнтувати політику Європи зі США на Китай

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін упевнений, що українська війна не хвилює Сі Цзіньпіна.

"У нього є свої інтереси, своє бачення майбутнього КНР, – пояснює експерт. – І те, що відбувається зараз в Україні, для нього точно не пріоритет. Лише аргумент у деяких домовленостях на вирішення завдання розвитку Китаю. Але не головне у переговорному процесі".

Тому, продовжує Олег Пендзін, заяви Сі про російсько-українську війну (яку він називає "українською кризою") – лише одна з позицій у переговорах із ЄС.

На думку економіста, приїзд китайського лідера до Європи цілком зрозумілий. Це найбільший ринок для КНР, навіть більший за американський. У сукупності два ці ринки дають Китаю приблизно 1,5 трлн доларів на рік, причому на європейський припадає близько 800 млрд, зазначає експерт.

"У деяких ЗМІ є думки, що Сі приїхав до Європи проштовхувати китайські електромобілі. Але це дуже тонкий підхід. Китайський лідер не займається електромобілями. Він не комівояжер фірм, які їх виробляють. Ситуація набагато глибша і серйозніша. З погляду Сі Цзіньпіна є реальна можливість повернення Дональда Трампа до Білого дому. А Трамп, виходячи з його поведінки під час президентства та багатьох заяв – прихильник торговельних воєн. Для КНР на сьогодні торговельна війна зі США, посилена вже існуючою позицією (у тому числі Джо Байденом) з приводу недопущення американських технологій і грошей на китайський ринок (насамперед мова про високотехнологічні галузі), це дуже погано. Тому що Китай – це світова фабрика. Тоді як США та Європа – науково-дослідний інститут. Без грошей і без технологій (особливо якщо врахувати, що американці активно намагаються замістити Китай – Індією) у КНР будуть проблеми", – пояснює Олег Пендзін.

Крім іншого, акцентує він, в окремих заявах Трамп жорстко висловлюється з приводу Європи. У тому числі, що вона неадекватно торгує, мало вкладається у власну безпеку.

"І в цьому ракурсі нинішній візит Сі – спроба переорієнтувати політику Європи зі США на Китай – як на одного із гарантів безпеки. Тому що в цьому сенсі Європа зараз не є самодостатньою. Спокійні та ситі роки після Другої світової та Холодної воєн призвели до того, що європейці зараз слабкі у військовому розумінні. Тих збройних сил, виробничих потужностей, які в них є, не вистачить, щоб протистояти будь-якій серйозній небезпеці. Плюс самі європейці не хочуть війни", – аргументує експерт.

У мріях Сі, наголошує він, створити потужне європо-китайське військово-економічне співробітництво, яке зможе певною мірою змінити баланс світової політики. Адже КНР та Європа – це був би потужний конгломерат. Україна ж у цій ситуації – лише один із аргументів. Як і Росія, яку КНР, до речі, також хотіла бачити у гіпотетичному потрійному союзі під своїм керівництвом, уточнює Олег Пендзін.

Він упевнений, що не випадково для візиту обрано Францію – єдину в ЄС ядерну країну. До того ж країну, яка зараз реально претендує стати центром європейської безпеки, військово-промислового комплексу. І не боїться робити жорсткі заяви на адресу РФ. У тому числі – не виключаючи введення військ в Україну для підтримки нашої країни.

"Отже приїзд Сі значно ширший, ніж питання, пов’язані з російсько-українською війною. Для нього інтереси Росії – такий самий аргумент у дискусіях та поступках, як і Україна. Ми, звичайно, чекаємо на якісь офіційні заяви, але, швидше за все, нічого проривного там не буде, – прогнозує експерт. – Тим більше, що вже відомо – після т.зв. інавгурації Путін збирається до Китаю. Де обговорюватиметься і нинішня європейська подорож Сі. На жаль, доводиться визнати, що Україна в цій великій геополітичній грі – розмінна монета. Торг йде про місце КНР у майбутній системі світової безпеки, його вірогідному союзі з ЄС – на противагу американцям, де після приходу Трампа може бути зовсім інша політика, зокрема щодо європейців".

Related

Китай обеспокоен укреплением связи между Россией и Северной Кореей, - WSJ

Китайский лидер Си Цзиньпин чувствует растущее беспокойство из-за того, что связи между Путиным и северокорейским ...

Путін готує РФ до тривалої війни: що на це вказує

Росія все більше мобілізується для ведення тривалої війни Російський диктатор Володимир Путін послідовно ...

Війну затягнуть ще на роки: чому Захід зволікає із планом її закінчення

Світова спільнота має якнайшвидше визначитися із вступом України до НАТО і для цього не потрібно чекати на зав ...

Сі Цзиньпін принизив Путіна під час його перебування в Китаї

Президент Китаю Сі Цзиньпін познущався над кремлівським диктатором Володимиром Путіним та його делегацією під ...

У ЄС нагадали про ще одну обіцянку Росії: просять Путіна не забувати про неї

У ЄС кажуть, що Росія обіцяла не застосовувати ядерну зброю Європейський Союз закликав Росію виконувати ...