СБУ затримала рецидивіста, який шпигував для РФ за лініями оборони Харкова

  • 09.05.2024 12:53

СБУ затримала рецидивіста, який шпигував для РФ за лініями оборони Харкова

СБУ затримала рецидивіста, який шпигував для РФ за лініями оборони Харкова

Служба безпеки України (СБУ) викрила та затримала рецидивіста, який шпигував на користь Росії. Зловмисник збирав інформацію про оборонні лінії Харкова, проте СБУ вчасно запобігла спробам російської розвідки отримати оновлені дані про оборонні можливості міста.

Про це повідомила пресслужба відомства. Основний інтерес ворога полягав у визначенні геолокацій укріплень з фортифікаційними спорудами та важким озброєнням Збройних сил України, які захищають місто з північного напрямку.

Також ворожа розвідка бажала отримати інформацію про розташування мобільних вогневих груп протиповітряної оборони, які перехоплюють ворожі дрони у прикордонних районах області.

 qrxiquikhiddrant

Для отримання розвідданих окупанти залучили свого інформатора, який мав кримінальне минуле та проживав у Вовчанському районі Харківщини. Під виглядом пересічного громадянина він виходив на прикордонні території та відслідковував розміщення оборонних позицій ЗСУ.

Після отримання інформації зловмисник передавав координати російській спецслужбі, використовуючи онлайн-карти Google.

СБУ вчасно виявила та затримала російського агента, попередивши можливі загрози для оборони міста. Ним виявився 45-річний рецидивіст, який раніше відбував покарання за крадіжки та нанесення тяжких тілесних ушкоджень, які призвели до загибелі потерпілого.

У поле зору російської розвідки колишній в’язень потрапив через свої прокремлівські погляди, які неодноразово оприлюднював серед оточення.

Фігурант уже перебуває під вартою, йому загрожує до 8 років позбавлення волі за несанкціоноване поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ за можливості їх ідентифікації на місцевості.