Шабунін змінив вже п’ять посад в ЗСУ

Шабунін змінив вже п’ять посад в ЗСУ

  • 09.05.2024 12:45

Так він намагається уникнути покарання за обвинувачення у нападі на журналіста

Голова «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін перейшов на посаду бойового медика, що стало вже п’ятою посадою, яка була вигадана для нього, аби уберегти активіста від проходження реальної служби у ЗСУ.

Про це свідчить мотивувальна частина ухвали про відновлення судового провадження, яку постановив суддя Дніпровського районного суду, яку знайшов «Закон і Бізнес».

Шабунін є обвинуваченим у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 345-1 КК.

Але в червні минулого року судовий розгляд було зупинено через нібито перебування чоловіка на військовій службі.

Проте, у відповіді на запит суду командир військової частини №* повідомив, що Шабунін у листопаді 2023 року виключений зі списків особового складу, оскільки відповідно до наказу Генерального штабу ЗСУ від 24 жовтня 2023  № 515-РС його призначено бойовим медиком взводу охорони іншої в/ч. До цього наказом командира від 25 лютого 2022 №3 солдата В.Шабуніна було зараховано до списків
особового складу в/ч. Проте військову службу він не проходив.

Журналіст Володимир Бойко, який наразі захищає країну в лавах ЗСУ, з’ясував, що Шабунін фіктивно рахується в 207-му окремому батальйоні все тієї ж 241-ї окремої бригади ТрО.

«Друзі. Ви будете сміятись, але злочинна влада, нарешті, стала переслідувати військовослужбовця за мобілізацією Шабуніна.

П’ять місяців поспіль цей моральний авторитет української нації разом зі зграєю професійних громадських активістів з піснями й танцями розповідав, що влада його переслідує – а влада все ніяк. І ось це все ж таки трапилось: Дніпровський районний суд Києва відновив розгляд кримінального провадження по обвинуваченню громадянина Шабуніна в побитті мармизи так званого журналіста Філімоненка.

Нагадую, що побиття Шабуніним Філімоненкового писка відбулось далекого 2017 року біля Дніпровського військкомату, коли Шабуніну намагались вручити повістку, а він верещав, що служити все однаково не буде, бо геть непридатний. Кримінальне провадження щодо Шабуніна урешті-решт потрапило до суду, але влітку 2023 року Дніпровський районний суд своєю ухвалою зупинив розгляд справи на тій підставі, що обвинувачений Шабунін з 25 лютого 2022 року мобілізований, постійно перебуває на фронті й не може прибути в Київ у судове засідання – відповідні довідки за підписом командира 207 окремого батальйону ТрО (вже колишнього) у суд надали адвокати Шабуніна. Власне кажучи, заради цього Шабунін і оформився фіктивно на військову службу, хоча в частині не з’являвся, проживав у Києві, пиячив по київських генделиках і лише отримував на картку грошове забезпечення та додаткову винагороду за виконання завдань в умовах воєнного стану.

Таким чином Шабунін сподівався, що кримінальне провадження буде закрито «по строках», через сплив терміну давності притягнення до кримінальної відповідальності. Але за випадкових обставин влітку 2023 року я довідався, що Шабунін ухиляється від військової служби (про це мені через третіх осіб повідомив один співробітник НАЗК, який розповів, що Шабунін ледь не щодня приходить в гості до заступника голови НАЗК Ситника в той час, як його частина перебувала в Бахмутському районі).

Адвокат Ростислав Кравець на моє прохання домігся реєстрації 15 грудня 2023 року кримінального провадження за фактом ухилення військовослужбовця Шабуніна від військової служби та підробки ним документів, а 26 квітня 2024 року за моєю заявою було зареєстроване ще одне кримінальне провадження – за фактом самовільного залишення Шабуніним військової частини.

Після того, як Дніпровський районний суд отримав відповідне звернення Ростислава Кравця, розгляд кримінальної справи по обвинуваченню Шабуніна, який ні на якому фронті, звісно, не перебуває, був відновлений. Ось ухвала суду.

Але зверніть увагу: після того, як у ДБР надійшло повідомлення про ухилення Шабуніним від військової служби, на прохання Умєрова наказом Генерального штабу ЗСУ солдат Шабунін 24 жовтня 2023 року був переміщений з ТрО на посаду бойового медика взводу охорони в Міністерство оборони з присвоєння звання «молодший сержант». Що, само по собі, є беззаконням, оскільки відповідної підготовки Шабунін не проходив. Зрозуміло, що це призначення ніяк не вплинуло на спосіб життя «морального авторитета», який продовжує жити вдома, займатись бізнесом та проводити час у київських генделиках» — пише Володимир Бойко.

Related

Внаслідок влучання дроном на Миколаївщині пошкоджено будинок: деталі згодом

Ворог обстріляв Миколаївщину артилерією та направив дрони. Внаслідок обстрілу постраждав будинок. Про це по ...

Кампанія проти Укренерго повʼязана із перевіркою НБУ в банку Альянс, що може скінчитися виведенням з ринку – джерело

Опоненти Національної енергетичної кампанії “Укренерго” у справі про борг на  1,4 млрд грн. за електроенергію, пост ...

Гонзик – правая рука будущего Президента Кличко

Прикол: в апреле 2022 Кличко отдал в долгосрочную аренду Житний рынок за 1 млн грн. Выяснилось это только сейчас, к ...

1260 рашистів та один літак: ЗСУ продовжують нищити ворога

За минулу добу українська армія ліквідувала 1260 рашистів, 30 артсистем та один літак Про це повідомляє і ...

"Миколаївоблтеплоенерго" на свій заробіток передали допомогу ЗСУ

У Миколаєві працівники комунального підприємства передали допомогу ЗСУ. Коштом одноденного заробітку було за ...